Magyar korridor - Varsó 1944

Játékidő: 49’39” perc
Szinopszis

70 évvel ezelőtt, 1944. augusztus 1.-jén kitört a Varsói Felkelés. A lengyel Honi Hadsereg által kirobbantott fegyveres felkelés leverése érdekében Berlin azonnali hatállyal megalapította a hamar rettegetté vált Bach-csoportot, illetve rögtön a lengyel főváros hermetikus körbekerítésére utasította a keleti frontról visszavonuló 9. német hadsereget. Ennek a katonai alakulatnak volt a része a II. magyar tartalék hadtest-, benne az 5., a 12., és a 23. hadosztály, illetve az utolsó magyar huszáralakulat, az 1. lovashadosztály. A Harmadik Birodalom hadvezetése 1944. augusztus 13-tól a magyar egységeket nemcsak a lengyel fővároshoz érkező Vörös Hadsereggel szembeni harcra osztotta be, hanem a Varsót körbefogó gyűrűben helyezte el „második lépcsős” bandaleküzdési és biztosítási feladatokkal.

A lengyel-magyar barátság szellemiségében a Varsót több irányból lezáró magyarok csak papírforma alapján engedelmeskedtek a németeknek. A Vattay Antal és Lengyel Béla tábornokok által irányított 40 ezer fős kontingens ugyanis katonai szövetségesét kijátszva, a lengyel felkelőket és a lakosságot nemcsak mindig pontosan tájékoztatta a várost körbezáró megszálló csapatok elhelyezkedéséről, hanem a Honi Hadseregnek jelentős mennyiségű lőszer-, fegyver-, élelmiszer- és gyógyszertámogatást is nyújtott. A magyar arcvonalon megnyitott folyosókon keresztül ráadásul a lengyel polgári és katonai erők ki-be járhattak Varsóba a Wehrmacht, az SS alakulatait és a vlaszovista ukrán szabadcsapatokat megkerülve.

Mikor játsszák?

2017-02-27 16:00 - Terem 6

Online jegyvásárlás

2017-02-28 17:45 - Terem 7

Online jegyvásárlás

Rendező
JAMRIK LEVENTE
Producer
DÉTÁRI GÉZA,FÉNYES ANDRÁS,TÖRKÖLY RÓBERT
Forgatókönyv
JAMRIK LEVENTE,KUSSINSZKY KORNÉL
Operatőr
HALPER JÁNOS, LESZEK GIZINSKI
Vágó
PÁL TAMÁS
Zeneszerző
BIKICS TIBOR
Díszlet-látvány
KRZYSZTOF MARKIEWICZ, OLGIERD MARKIEWICZ
Szerkesztő
KUSSINSZKY KORNÉL
Riporter
KUSSINSZKY KORNÉL
Animáció
SZALKAI PÉTER
Stáb
Pirotechnika: JACEK GRADUS, ROBERT MURAWSKI Akció- és csatakoordinátor GRZEGORZ SALA, MARCIN BIEGAS smink: DAJKA TÜNDE Fodrász: PÁLFALVI DÓRA

Képek letöltése: